Važnost sticanja životnih vještina kroz volontiranje

14/12/2022

Jedan od ključnih problema djece i mladih u gradu Lukavac, a kojeg je prepoznala grupa mladih Crvenog križa/krsta grada Lukavac, kroz sprovedeno istraživanje među vršnjacima je pasivnost mladih. Kako bi doprinijeli rješenju ovog problema, organizovali su kamp za mlade gdje su, između ostalog, ukazali na prednosti neformalnog obrazovanja i sticanja životnih vještina kroz angažman i volontiranje u NVO sektoru.

S tim u vezi, na lokalitetu PD “Svatovac” održan je trodnevni Regionalni kamp mladih Crvenog križa/krsta Grada Lukavac pod nazivom “Mladi u odijelu heroja 2022”, na kojem su učešće uzeli predstavnici iz gradskih i općinskih organizacija sa područija BiH kao i volonteri sa područija Hrvatske i Srbije. 

U sklopu kampa realizovana je i pokazna vježba mladih Crvenog križa/krsta grada Lukavac zajedno sa učesnicima kampa te službama za zaštitu i spašavanje sa područija grada Lukavca. 

Blizu 70 volontera je prisutvovalo radionicama na teme: “Čovjek je sam sebi najteži protivnik”, i “Zakonski okviri u volontiranju”. 

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa okruženjem u kojem se nalazi PD “Svatovac” te da kroz vožnju čamcima istraže ljepote i potencijal jezera Modrac. 

Kamp je bila prilika da se mladi upoznaju i da razmjene iskustva, a pored toga da nauče i steknu nove vještine i primjene ih u svojim lokalnim zajednicama. 

“Kamp je dio aktivnosti projekta koju mladi Crvenog križa/krsta grada Lukavac sprovodi kroz projekat “Povezivanje tačaka – unapređenje dječijih prava i prva je u nizu aktivnost koju smo organizovali nakon ispitivanja potreba naših vršnjaka, nakon kojeg slijedi niz ostalih promotivnih i edukativnih radionica i sastanaka, naglasio je Selmir Smajić, koordinator CAY grupe Lukavac. 

Kamp je finansijski podržan od strane Evropske unije u Bosni i Hercegovini kroz projekat “Povezivanje tačaka – unapređenje dječijih prava” kojeg Crvenikriž/krst grada Lukavca realizuje u suradnji sa World Vision BH Fondacijom i Udruženjem “Naša djeca” Sarajevo te od strane Grada Lukavac. 

Projekat finansira Evropska unija

Projekat finansira Evropska unija

„Projekat finansira Evropska unija“
„Projekat finansira Evropska unija“
„Projekat finansira Evropska unija“
https://platforma.gov.ba/wp-content/uploads/2021/12/logompli.png
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH

ADRESA: TRG BiH 1, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

TELEFON: +387 33 202 600

FAX: +387 33 206 140

EMAIL: kabinet.ministra@mhrr.gov.ba

Platforma za unapređenje dječijih prava

Platforma je uspostavljena u okviru projekta za unapređenje dječijih prava “Povezivanje tačaka””, koji finansira Evropska unija, a provode ga World Vision BH Fondacija i Udruženje “Naša djeca” Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

©2021 Autorska prava World Vision 2021. Sva prava zadržana.

Development by Lilium Digital.