Djeca i odrasli – donosioci odluka, po prvi put zajedno na sjednici Vijeća za djecu

17/03/2023

Djevojčice i dječaci, predstavnici grupa učesnica projekta “Povezivanje tačaka – unapređenje dječijih prava u BiH” prisustvovali su sjednici Vijeća za djecu BiH.

Vijeću su predali dvije inicijative za rješavanje pitanja koja ih se tiču.

Jedna inicijativa se tiče uključivanja djece i mladih u sami rad Vijeća, kako bi prezentirali probleme sa kojima se susreću mladi i Vijeću asistirali u pronalasku inovativnih rješenja.

„Spremni smo odvojiti svoje slobodno vrijeme i volontirati kako bi dali svoj doprinos u poboljšanju stanja prava djeteta u BiH, biti neformalno ili formalno savjetodavno tijelo Vijeća ili učestvovati u redovnim konsultacijama, nudeći viđenje iz našeg ugla.“ – Najda Hajdarević, predstavnica djece i mladih, članica Dječijeg parlamenta Općine Novi Grad Sarajevo.

Pročitaj inicijativu ovdje.

Pored ove, djeca i mladi su Vijeću predali inicijativu za sistemsku podršku savjetodavne linije za djecu koju smatraju prijeko potrebnom 24/7.

„Problemi su sastavni dio života i ne tražimo da ih sve riješite, ali nam je potrebna sigurnost i podrška. Savjetodavna linija za djecu nam je potrebna u momentima u kojima se osjećamo nesigurno, pa i tokom noći, i može biti od životne važnosti.“ – Bobana Popović, članica Odbora djece i mladih, predstavnica Udruženja “Nova generacija” Banja Luka.

Pročitaj obrazloženje inicijative ovdje Pročitaj inicijativu ovdje.

Umrežavanje, konsultacije i priprema inicijativa omogućeno je uz podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kroz projekat „Povezivanje tačaka – unapređenje dječijih prava u BiH“.

Pored Najde i Bobane, Vijeću za djecu su se u ime 16 grupa djece i mladih učesnika projekta, obratili i mladi aktivisti Ademir Sarić iz udruženja “BAUM” Banovići, Merima Osmanović iz udruženja “Trik” Kalesija, i Sajra Kustura, aktivistica udruženja “Naša djeca” Sarajevo, koji su predstavili aktivnosti projekta, realizovana istraživanja i ostvarene rezultate.

#EU #WorldVisionBHFondacija #NašadjecaSarajevo

Projekat finansira Evropska unija

Projekat finansira Evropska unija

„Projekat finansira Evropska unija“
„Projekat finansira Evropska unija“
„Projekat finansira Evropska unija“
https://platforma.gov.ba/wp-content/uploads/2021/12/logompli.png
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH

ADRESA: TRG BiH 1, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

TELEFON: +387 33 202 600

FAX: +387 33 206 140

EMAIL: kabinet.ministra@mhrr.gov.ba

Platforma za unapređenje dječijih prava

Platforma je uspostavljena u okviru projekta za unapređenje dječijih prava “Povezivanje tačaka””, koji finansira Evropska unija, a provode ga World Vision BH Fondacija i Udruženje “Naša djeca” Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

©2021 Autorska prava World Vision 2021. Sva prava zadržana.

Development by Lilium Digital.